maanantai 10. toukokuuta 2010

23 viikon olot

Rv 23 o nyt takana, ja johan olikin viikko!
Jos olisin 13 viikolla tajunnut että se olo silloin oli vain lasten leikkiä en olisi kyllä uskonut.
Jos silloin kuvotti ja yökötti ja ruuan nieleminen oli hankalaa niin entäs nyt?

Viikossa on 7 päivää, kaikkihan sen tietää.
Mutta kun viikossa on 5 päivää jolloin tuntuu että makaa maassa tajuttomana niin viikko tuntuu ainakin 7 viikon mittaiselta 7 päivän sijaan.
Yhtenä päivänä puhaltelin ja nojailin kaupan jonossa, toisena istuin yleisessä vessassa lattialla vain 10% vaatteista ylläni nojaten pönttöön ja toivoen että taju ei lähde ja sydän voisi jo rauhoittua. Se laatta lattia oli niin ihanan KYLMÄ ja mulla oli niin KUUMA! Onneksi vessoissa ei ole kamera valvontaa...
Kolmantena päivänä jalat eivät pitäneet ja makasin sängyllä kuin liikunta kyvytön rauhoitellen heikkoa oloa ja sydäntäni. Neljäntenä päivänä kuumuus iski ihan uudella tavalla ja tuntui että silmät hikoilivat! Voivatko silmät edes hikoilla? Asioiden hoitaminen jäi siihen, kauppaan ei edes kannattanut yrittää mennä, autossakin piti olla lämmöt pois, miehellä taisi olla julmetun kylmä kun puhallin puhaltaa 15,5 astetta ja tämä mama repii vaatteita pois. Ensin sukat, sitten takkia pois ja sen jälkeen paidan kaula aukosta kiinni ja se niin kauas kaulasta kuin kykenee ettei tee huonoa.
Viides päivä olikin sitten vain kuumuutta ja heikkoa heikotusta, ihan siedettävää tuohon kaikkeen muhun verrattuna.

Viikko on ollut siis melko raskas, neuvolassa on käyty ja sinne on soitettu usein kun olo ei helpotu. Oireille ei ole löytynyt selitystä, pelkkiä arvailuja.
Väärä rautalääke tai raudan imeytymättömyys, joka toikin mukanaan sen että sain maidon käyttö rajoituksen. 2 lasia maitoa per päivä + muut maito taloustuotteet minimiin. Hb oli 118. Mutta kun sitä maitoa tekee mieli koko ajan! Juon sitä mielummin kuin vettä mm. 1.5-2l päivässä. En osaa aamulla edes syödä mitään missä ei ole maitoa! Ja retafer mitä nyt napsin pitää ottaa ruuan kanssa. Obsidan oli helpompi, mutt TH epäili että sekin voisi olla syy miksi pyörryttää, obsidan kun voi sitä tehdä. Positiivisena asiana kuitenkin se että minulla on nyt koko raskauden ajalle ja pari kuukautta ylikin neuvolasta saadut rauta tabletit, eli ne ei todellakaan lopu mihinkään!

Yhtenä epäilynä on, etten syö riittävästi, omena ja lasi appelsiini mehua ei kuulemma riitä aamupalaksi. Pitää syödä jotakin suolaista, puuroa (johon en ole koskenut sen jälkeen kun olin 4v) tai leipää. Minähän en ole eka-tokaluokkalaisena olon jälkeen syönyt aamupalaa, sen hedelmän ja mehun saan alas ja sit onkin jo työtä niellä yksi leipä. Mutta kun olot tulevat kellosta riippumatta, en usko että syy on ruoka.

Ehkä kaikkein järkevin epäily on veren virtaus. Eli näillä viikoilla vauvan istukkaveren virtaus on niin voimakasta että se muuttaa minun veren virtaustani ja aiheuttaa heikkoa oloa.
Mutta miten selittää sen että aina on niin KUUMA?! Ja tarkoitan jotakin ihan mieletöntä kuumuutta, ihan kuin olisi puettu neljä pilkki haalaria päällekkäin ja istut vielä peiton alla.
Tiedän että kilpirauhasen toiminta on raskaana ollessa huomattavasti aktiivisempaa ja aiheuttaa kuumuutta, mutta täälläistä?

Onneksi kuitenkaan koko päivä ei ole tälläistä. Iltasin olo on jo oikein mukava ja vauva potkii kovasti kylkiin, ilmoittelee ihan selvästi että minä se vain olen, hähähää...
Potkut tuntuvat siltä kuin mahassa menisi monta kuplaa rikki kerralla, välillä ne tuntuvat ihan kunnon potkuilta. Potkujen suuntakin on aina kylkiin joten kädet ja jalat ne siellä polskijalla heiluu, liekö koittaa jo salsaa harjoitella!

Yö aikana maha on ruvennut tulemaan tielle, nukun aina vatsalleni ja niin teen vieläkin, tai noh, kylki-maha asennossa jossa toinen jalka on suorana ja toinen koukussa vatsan lähellä. Kääntyminen tästä asennosta ei olekkaan enää helppoa, käännyn tajuamattani vieläkin vatsan kautta ja olenkin huomannut että nostan itseäni hieman ylös jotta maha mahtuu alta.

Nyt te mietitte että kuinka iso se maha oikein voi olla näillä viikoilla, mikä mammuutti siellä kasvaa?
Mittaa tuli tänään 97cm navan kohdalta kun mittasin. Että juu sitä mahaa on.
Ekassa raskaudessa rv 24 mahan ympärystä on ollut 93cm, eli aika iso ollaan jo nyt! Toki pitää muistaa että ei olla ekaa haikaran tilausta odottelemassa, tosin tälläkin koitan varmaan omaa oloani rauhoitella...

Hyvillä mielein kuitenkin aloitetaan tänään rv 24, ei se ainakaan pahempi voi olla kuin edellinen, siihen kun vaaditaan jo aika paljon!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti