sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Nytkö jo murrosikä?

Polskijaan on viime aikoina iskenyt jotakin kummallista, eli akne.
Tiedän toki ettei se ihan oikeasti ole omituista tai muutenkaan kummallista että vauvan iholle tulee näppylöitä, se on itseasiassa selkiö että niitä tulee. Ihmettelisin jos ei olisi tullut.
Punaisia pieniä näppyjä on ollut jo aikaisemminkin pojan reippaan 3 viikon elin jakson aikana. Näpyt ovat tulleet poskille, leukaan ja otsalle. Niitä on ollut muutamia siellä täällä, eikä niistä sen enempää silloin, ne kun hävisivät jopa samana päivänä, tai niitä ilmestyi uuteen paikkaan ja hävisivät taas. Jossakin kohtaa iho oli jo taas täysin puhdas ja ihanan vauvan pehmeä.

Niin oli siis jossakin vaiheessa, ei kyllä ole enää. Näppyjä on vieri vieressä joka suunnassa pojan päätä, niitä on jopa päänahassa ja kaulassa, sekä rintakehässä että selässä. Ne ovat kovin punaisia ja suurin osa valkopäisiä. Pojalle on iskenyt ilmiselvä murkku ikä! Johan iltaisin oleva huutelukin sen kertoo. Mamalla on vaikeuksia olla painamatta niitä pois. Niin kun ei pitäisi tehdä. Näpyt hävivät edelleen itsekseen nopeaan tahtiin, mutta ilmestyvät jälleen nopeaan tahtiin juuri kun ihailet että nyt saadaan taas pehmeä poskinen poika. Ihan turha luulo.

En tiedä häiritseekö näpyt poikaa, iltainen huuto kun alkoi niiden tultua ja poika haroo kasvojaan käsillään huutaessaan. Minua ne ainakin häiritsevät, myönnän. Sormiani syhyää todellakin auttaa poikaa pääsemään niistä eroon nopeammin, koska aivoni sanovat että ne kutittavat poikaa kovin. Silittelen pojan päätä paljon jotta kutina edes loppuisi, jos ne edes saavat ihon kutiamaan? Muutamia todella isoja olen painanut pois varovaisesti hiusten seasta ja niistähän tulee ulos jotakin mädän tapaista. Joten osaatte kuvitella että poika tarvitsee pesua joka päivä, tai ainakin joka toinen. Eli tässäkin taas selkeä murrosiän merkki.
Näpyistä johtuen tulee tosiaan hienoinen tuoksu, joka ei ole pahin mahdollinen mutta ei ihan mukavinkaan. Olisi ihanaa saada pahimmat näpyt pois ennen uutta viikonloppua, jotta polskija olisi edustavimmillaan kastejuhlassaan ensi sunnuntaina. Toivoa voi ja silloin nähdään mitenkä käy!

Näpythän ovat hormooni näppylöitä ja ihan oikealta nimeltään lääkäritkin kutsuvat vauva akneksi. Minun ennen synnytystä muuttuneet hormoonit jotka ovat siis ollut osana polskijaa sisävesialtaassa aiheuttavat nuo näpyt. Hormoonieni poistuminen puhdistaa lopulta pojan ihon.
Näppyjä ei tosiaan pitäisi puristella pois, niitä ei pidä rasvata, koska se saattaa pahentaa näppyjä ja niiden määrää. Pitäisi riittää että kasvoja pyyhkii veteen kastetulla vanulapulla tai pesupyyhkeellä. Tätä meilläkin harrastetaan, nykyään tosin käymme ihan ammeessa kun niitä näppyjä on tosiaan ylävartalossakin, tällöin saadaan puhdistettua iho kauttaaltaan helpommin kuin pyyhkimällä lapuilla. Lääkäriä ei nämä näpyt kaipaa, he kun eivät osaa asiaan mitään sanoa. Ehkä jos ne ovat kovin agresiivia tai vauvalla on ikää jo puolisen vuotta lääkäri saattaa määrätä lääkekuurin, mutta tätäkin kai tapahtuu melko harvoin. Puolen vuoden ikään mennessä kun näppyjen pitäisi olla hävinneet.

Eli kyllä vain, pojallamme on murros ikä, vauva ikäisten murkku aika!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti