keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Vauvan tärkeä uni.

Vauvat nukkuvat paljon, varsinkin vastasyntyneet, jotka nukkuvat suurimman osan päivästä. Olen viime aikoina miettinyt että mikä on vastasyntyneen raja? Siis koska vauva ei ole enää vastasyntynyt? Toiset kun puhuvat newborneista vielä kun vauva on 6kk. Koska olen asiaa ajatellut aika paljon olen tullut siihen tulokseen että vastasyntynyt on siihen asti kunnes puhutaan vauvan iästä kuukausina. Eli sen mukaan polskija ei ole vastasyntyt joten ei myöskään nuku suurinta osaa päivästä. Kolmen kuukauden iässä kai pitäisi jaksaa olla enemmän ja enemmän hereillä. Unikin muuttuu tuossa iässä paljon. Polskijalla on montaa erillaista unta, tai ainakin tapaa nukkua.

1. Yö nukkuminen. Joka on yllättävää kyllä melko helppoa, nukahdetaan Maman tai isän syliin josta siirretään omaan sänkyyn viltin kanssa. Siellä nukutaan vaihtelevasti 4-6 yhtenäisiä unia koko yön. Unille mennään yleensä klo 23 mennessä ja yö on ohi klo 10. Yöllä syömisen jälkeen nukahdetaan hienosti itse omaan sänkyyn.

2. Kiukku uni. Väsy rupeaa kiukuttamaan niin paljon että ei suostuta nukahtamaan vaan itketään ääni väsyneeksi vaikka kuinka siliteltäisiin, heijattaisiin ja autettaisiin uneen. Vähintään 30 min huutelun jälkeen tulee äkki hiljaisuus ja polskija tuhisee onnellisesti, tosin hieman katkonaisesti itkusta johtuen. Kiukkun jälkeen unta tulee max tunnin verran

3. Uni vaunuissa. Yleensä siinä vaiheessa kun polskija päivällä osoittaa väsymyksen merkkejä, mutta ei nukahda Mama pukee polskijan ulkovaatteisiin, ja nostaa vaunuihin, siihen ei vielä nukahdeta. Kun Polskija vetää ensimmäisen kerran ulkoilmaa keuhkoihinsa on poika jo unten mailla. Vaunuissa nukutaan 2-3 tuntiin.

4. Tissi uni. Nälkä muuttuu uneksi. Tissin viereen on nukahdettu jo vauvasta lähtien, nyt tissiä pitää pitää suussa myös unen aikana, maitoa ei selkeästi tule kun ei polskija niele, mutta koitappa vain ottaa tissi pois, siihen herätään, eli turha yrittää mitään. Tissi unia nukutaan yleensä illalla klo 19 tietämillä.

Minkälaista unta vain, se on tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti